Terminus

0,5 L
40%

A terminus latinul határt jelent. Ilyen markáns vonal a bárpult formájában a vendég és a bártender között is húzódik… ez a kép lebegett Gózon Péter és két állandó vendége, Eszter és Szilárd fejében, amikor megalkották közös ginjüket, a Terminust. A gint, ami e határt átlépve összeköti a bártendert vendégeivel.

A szakmai részt Peti hozta, aki évekig élt Olaszországban, és ezért a mediterrán ízeket szerette volna párosítani a hazaiakkal. A szokásos gin-növényeken kívül ezért került a Teminusba fekete bors, zöld kardamom, borsikafű, pirospaprika por és – ginkészítési szempontból az egyik legkényesebb fűszer – zsálya. A zsálya, ami a gin frissítő ízét adja, egyben egy nagyon hasznos gyógynövény is, gyulladáscsökkentő, gyomor- és idegnyugtató hatású, kiváló kiegészítője a borókának. A lepárláshoz egy Burgerlandban található, átalakított négytárcsás kisüsti lepárlót használnak, melynek különlegessége, hogy csökkentett nyomás alatt történik a lepárlás, így az alkohol párolgása nem 78, hanem már 38 foknál elkezdődik. Ennek köszönhetően a fűszernövények nem sérülnek a lepárlás során, lágyabb, komplexebb ízt eredményez a folyamat. A fűszereket együtt macerálják, és a lepárlás egy lépcsőben történik. A hígításhoz Grander Wasser rendszer által revitalizált vizet használnak; ez a szabadalmaztatott rendszer az élettelen vízből készít ősi tápanyagokban dús, életteli vizet, ennek is köszönhető a gin elképesztő selymessége. A rendkívül figyelmes és kíméletes eljárás alkalmassá teszi a gint sokféle tonikkal és kiegészítővel való fogyasztásra, ám ügyeljünk arra, hogy a hígítási arány ne legyen több, mint 2:1, különben elveszik a gin egyénisége.